LAWATAN KERJA DAN KERJASAMA PINTAR ITU-UUM DENGAN ISITI-COERI, UNIMAS

Lawatan Kerja dan Kerjasama Pintar ITU-UUM dengan ISITI-COERI, UNIMAS

ITU-UUM Asia Pacific Centre of Excellence for Rural ICT Development (ITU-UUM) merupakan salah satu organisasi yang bergiat aktif dalam program merapatkan jurang digital di Malaysia dan Asia Pasifik. Sehubungan itu, pihak ITU-UUM telah bekerjasama dengan Institute of Social Informatics and Technological Innovations (ISITI-CoERI), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) bagi melaksanakan program memperkasakan staf Pusat Internet 1 Malaysia (PI1M) di seluruh Malaysia.

Lawatan selama dua (2) hari pada 18-19 November 2014 ini diketuai oleh Prof. Madya Dr Mohd Syazwan Abdullah, Pengarah ITU-UUM telah membolehkan kedua-dua pihak berbincang untuk mengadakan Perjanjian Persefahaman (MoA) bagi menyediakan latihan pengurusan dan ICT kepada staf PI1M bagi tahun 2015.

Sebagai penghormatan, ITU-UUM juga telah dijemput untuk berkongsi pengalaman, idea dan ilmu bertajuk Beyond Bridging Digital Divide bersama staf dan pelajar pasca siswazah UNIMAS yang telah disampaikan oleh Dr Azizi Ab Aziz, Timbalan Pengarah ITU-UUM. Selain itu, delegasi dari ITU-UUM dibawa melawat ke dua (2) buah PI1M iaitu PI1M Kampung Tanjung Bowang, Singai dan PI1M Kampung Skio, Bau untuk sesi percambahan idea dan berkongsi pengalaman.

Sekian.

Kemaskini pada 14 Disember 2014