Membangunkan Modal Insan Yang Kreatif Dan Berdaya Saing

Membangunkan Modal Insan Yang Kreatif Dan Berdaya Saing Membangunkan Modal Insan Yang Kreatif Dan Berdaya Saing

Program Kelantan Web 2-0

Selari dengan misi Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) untuk membawa keamanan dan pembangunan melalui pendidikan dan sains, ITU-UUM dengan kerjasama Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) telah mengambil inisiatif bagi menganjurkan satu program pembangunan modal insan yang bertajuk Program Menjana Kreativiti Dalam Program Pengajaran Dan Pembelajaran Menerusi Teknologi ICT & Web 2.0.

Lokasi program yang bertempat di sebuah negeri Pantai Timur Semenanjung telah berjaya menarik seramai lima (5) guru dan 54 pelajar sekolah rendah, dari tahun 5 hingga tahun 6 dari dua (2) buah sekolah yang terpilih di kawasan Pasir Puteh, Kelantan.  Program yang berlangsung selama dua (2) hari ini telah di isi sepenuhnya dengan ilmu ICT yang dimulakan dengan sesi pengenalan ICT; diikuti dengan kerja berkumpulan kreatif dengan menggunakan aplikasi persembahan power point dan perisian movie maker; seterusnya pendedahan bagi melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi seperti UUM; dan di akhiri dengan sesi kesedaran keselamatan ICT. Kandungan program yang telah dirangka khas ini adalah sejajar dengan hasrat kerajaan untuk menggalakkan penggunaan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran.

Program yang telah dilaksanakan pada 18-19 Disember 2013 ini telah dibiayai oleh dana KKMM dan mendapat sambutan baik oleh tenaga pengajar di dua buah sekolah ini. Dua (2) wakil dari Jabatan Penerangan, Kelantan, empat (4) wakil dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan tiga (3) penceramah daripada UUM turut hadir dalam menjayakan program ini.